2010-10-18 ♥ 21:39:10

Pondus tandläkarbesök


OBS! Mobilbilder tagna med min Iphone, kan ju inte direkt släpa med systemkameran.. ;P

Som jag nämnde i tidigare inlägg lovade jag att berätta om vårt lilla besök hos hästtandläkaren. Vi började lasta honom klockan 17.00 och han gick in i transporten utan några större problem så vi fick vänta på kliniken i cirka 45 min. Men bättre att vara för tidig än för sen. Ibland brukar han krångla som bara den! Vi passade på att väga honom, 456 kg häst har jag. :)

När det väl blev vår tur så konstaterades det att han hade 2 riktigt fula framtänder och att kindtänderna var jättefina. Det var oerhört skönt för mig att höra, alltså att kindtänderna var fina. För så länge dom har fina kindtänder kan dom äta och på så vis leva ett normalt liv. Framtänder klarar de sig utan som det är idag, dock kan de inte slita av gräs så något bete går ju inte då. Fast några beten till blir det nog för pondus då han har ca 8 framtänder kvar.

De två riktigt fula framtänderna var tvungna att dras ut. Så efter 3 lugnande sprutor och ett 10-tal bedövningar kunde de börja ingreppet. Dock fick det fyllas på med fler bedövningssprutor under ingreppets gång. Det tog cirka 1h att dra ut båda tänderna och det kom riktigt mycket blod. För att dra ut tänderna använder de en tång samt en kniv som de sticker upp under tanköttet och "skär" loss tanden samtidigt som de vickar. Alltså inget för den som har tandläkarfobi.För er som är intresserade av hur hästtänder ser ut så kan ni titta på bilderna ovan. Den stora är en kindtand som han drog ut för ca 3 år sedan och den lilla långa är en framtand. 2 sådana framtänder drog han ut idag. Förstår ni nu varför det kan ta så lång tid att dra ut en hästtand och att det krävs extremt mycket bedövning?

Till er som har häst;
Det är SJUKT viktigt att kolla tänderna hos en veterinär som verkligen kan tänder och att åka in till en hästklinik där de har rätt verktyg och hjälpmedel. Det är helt ovärt att ta ut en veterinär för att raspa tänderna då de inte ser ett skit hur tänderna längre bak ser ut. Dessutom är det ganska vanligt att distriktsveterinärer inte kan något om tänder och raspar för raspandets skull så att hästägaren blir nöjd och får något för vad den betalar. Det är ABSOLUT inte bra att raspa om det inte behövs, då ger det mer skada än nytta. Tyvärr finns det ju många hästägare som inte ser tänder som en viktig sak. Utan så länge de äter så är allt bra. Men så är inte riktigt fallet. De kan ha jättefula tänder, foderfickor, massa tandsten, hakbett m.m.

Jag låter bara en person undersöka Pondus tänder, hon är specialliserad på tänder och kan sin sak. Och vi åker alltid in till kliniken för att få bäst förutsättningar för Pondus.
Kommentarer
Lisa

Gud va läskigt! :O

2010-10-18 @ 22:30:20
Sanna

åå stackarn !

men väldigt coolt o få se hur hästtänder ser ut.Vad tar du för djurfotograferingar ? Skulle så gärna vilja ha lite söta bilder på min lilla hund =) Och du tar verkligen helt fantastiska bilder

2010-10-18 @ 22:51:35
URL: http://moonzanna.se
Elsa

Grymt läskiga bilder på tänderna! ryser när jag tänker på att de dras ut!

2010-10-19 @ 18:37:43
URL: http://elsaingrid.blogg.se/
D A G A K A R L S S O N // foto & design

Usch, stackarn!

2010-10-22 @ 16:39:42
URL: http://dagakarlsson.blogg.se/
Fotograf Ellinor Bergman

Det är knepigt det där med hästtänder! Vår gamla pålle, som blev 34, hade stora problem med tänderna som var nästan hela nernötta och det blev några tandläkarbesök. Det är synd att man inte kan sätta in implantat på hästar. ;)

2010-10-22 @ 16:49:08
URL: http://www.ellinorbergman.se
JOLINE - Foto, hästar & personligt! ♥

Vi har en hästtandläkare som kommer till vårat stall 1-2ggr per år, skitbra! :)

2010-10-24 @ 15:16:07
URL: http://rangelben.blogg.se/

Läs detta innan du kommenterar:
- Jag fotar med Nikon D300s med dirverse tillbehör.
- Jag gör inga bloggdesigner på beställning.
- Det är förbjudet att kopiera bilder på denna blogg.
- Kränkande kommentarer publiceras inte.
- Har du frågor? Skriv dem då i formuläret som du hittar till vänster i menyn eller under kommentarsboxen.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bloglovin